NSI Power Model Test - 06 
Competitive English Special
Most Common Topics
Based on previous years question

**Topics: Article | Preposition | Phrase | Parts of speech | Narration | Verbs
Grammar সহজভাবে বুঝতে হলে Rapid-Grammar সাইট'টি দেখতে পারেন  (Click Here!)

01. The man was run---by a car.বাক্যটির শুনহ শূন্যস্থানে কোনটি বসবে?
a. Over
b. Into
c. through
d. upon
Answer: a

02. I would --- to chase these boys away from my kitchen garden.
a. have
b. run
c. sell
d. like
Answer: d

03. A green horn ----. phrase টির অর্থ কি ?
a. An inexperienced man
b. A trinee
c. A soft hearted man
d. An envious lady
Answer: a

04. Look! the girls ---- football.         [ Govt. Bank Exam - 2014 ]
a. play
b. have played
c. are playing
d. played
ans : c

05. It's time ( you realize) your mistakes .
a. you realized
b. that you realize
c. you would realize
d. you have realized
ans : a

06. Every one should respect --- teachers.
a. his
b. one's
c. own
d. their
ans : a

07. We said, 'Long live Bangladesh'.
a. We wished that Bangladesh might live long
b. We prayed that Bangladesh might live long .
c. We wished Bangladesh a long life
d. all of the above
ans : d

08. I said to him , Is he a doctor?'' turn into indirect
a. I said to him that he was a doctor
b. I said to him whether he was a doctor
c. I asked him whether he was a doctor
d. I asked him whether he is a doctor
ans : c

09: Nobody ----- Alam knew the way.
a.without
b.but
c.that
d.beside
Answer: b

10: Noun of the 'poor' is ---?
a. Poorify
b. Poority
c. Poorness
d. Poverty
Answer: d

11: Which one is Common Noun ?
a. Truth
b. Bank
c. Victory
d. Length
Answer: b

12: Which of the following words is a verb ?      [ Govt. Bank Exam - 2013 ]
a. intention
b. intellect
c. interim
d. interest
Answer: d

13. Very pleasing to eat
A. Appetising
B. Palatable
C. Tantalising
D. Sumptuous
Answer: b

14. The price of daily necessaries increases by ----- ?
a. hook or by crook
b. fits and starts
c. the by
d. leaps and bounds
Answer: d

15. ' Capital punishment ' means - 
a. imprisonment
b. freedom
c. death penalty
d. misery
Answer: c

16. I am not good ____ translation. [ 27th BCS]   [ Others Jobs Exam - 2017 ]
a. at
b. for
c. by
d. to
Answer: at

17. He is devoid ____ the two children.  [26th BCS]    [ Others Jobs Exam - 2017 ]
a. of
b. for
c. by
d. to
Answer: of

18. He divided the money ____ the two children.  [26th BCS]    [ Others Jobs Exam - 2017 ]
a. with
b. for
c. between
d. upon
Answer: between

19. I should appreciate it if you complete this work ____ Thursday.  [26th BCS]
a. with
b. for
c. at
d. by
Answer: by

20. Why are you so angry___?  [25th BCS]
a. with
b. for
c. at
d. into
Answer: for/about

21. I finally killed the fly ___ a rolled up newspaper.  [24th BCS]
a. with
b. for
c. at
d. into
Answer: with

22. The rich should not look down ____ the poor.    [27th BCS]     [ Govt. Jobs Exam - 2016 ]
a. of
b. upon
c. in
d. with
Answer: upon

23. My brother has no interest ___ music.   [26th BCS]
a. for
b. into
c. to
d. in
Answer: in

24. The minister arrived ____ a decision last night.    24th [BCS (বাতিল)]
a. with
b. for
c. at
d. into
Answer: at

25. The government gave ___ the demands of the people.   [24th BCS (বাতিল)]
a. with
b. for
c. upon
d. into
Answer: into

26. She argued ___ me about the marriage.    [23rd BCS]
a. with
b. for
c. upon
d. to
Answer: with

27. I count ____ your help. [23rd BCS]
a. with
b. for
c. upon
d. to
Answer:  (upon)

28. Government has been entrusted ___ elected politicians.  [23rd BCS]
a. with
b. for
c. about
d. to
Answer:  (to)

29. He has paid the penalty ____ his crimes___ five years in prison.   [ 22nd BCS ]
a.
b.
c.
d.
Answer: (for, with)

30. He fantasized ___ winning the lottery.     [21st BCS]    [ Govt. Jobs Exam - 2015 ]
a. with
b. for
c. about
d. upon
Answer: (about)

31. The intellectual can no longer be said to live ____ the margine of society.
a. in
b. on
c. upon
d. beyond
Answer: (beyond)

32. Girl is a          [ Others Jobs Exam - 2017 ]
a. Common noun
b. Proper noun
c. Material noun
d. Collective noun
 Answer:  Common noun

33. The word 'vital' is a/an          [ Others Jobs Exam - 2017 ]
a. Adjective
b. Noun
c. Verb
d. Adverb
Answer: Adjective

34. Many people of our country live --- hand to mouth.
a. in
b. on
c. upon
d. from
Ans. from

 35.I joined a riding school. Here " riding" is a         [ Govt. Bank Exam - 2017 ]
a. Participle
b. Verbal noun.
c. Infinitive
d. Gerund .
answer: Gerund.

36.'To nurse a grudge' means -
a)To bear ill Will
b) To Look after Carefully
c)to be feverish
d) to be ready to cure
ans: a

37. Bon Voyage means -          [ Others Jobs Exam - 2017 ]
a) Have a sound sleep
b) Devil's advocate
c) A handsome fellow
d) Wish you a good Trip
ans: d

38. Swan Song means -          [ Others Jobs Exam - 2017 ]
a) First Work
b) last Work
c)Middle Work
d) Early Work
ans: b

39. White Elephant means -        [ Teacher's Exam - 2012 ]
a) An elephant of White color
b)a Hoarder
c) a Black marketer
d) A very Costly or troublesome Possession
ans : d

40. Assert : Dissent
a. affirm : object
b. reject : disapprove
c. acknowledge : recognize
d. endorse : ratify
ans: a

41. Elucidate is the synonym of
a. confuse
b. perplex
c. extreme
d. expound
ans: d

42. Synonym of 'Belligerent' is        [ Teacher's Exam - 2006 ]
a. hostile
b. hospitable
c. amicable
d. friendly
ans: a

43. Dog Days means -
a) A period of being carefree
b) a period of having youthful flings
c) a period of misfortune
d) hot weather
ans: d

44. Choose the Correct translation .’দশের লাঠি একের বোঝা।        [ Teacher's Exam - 2006 ]
a) One cannot do as hard word easily
b) Many a little makes a mickle
c) Sticts of many make a bundle
d) Many People can do anything easily
ans: b

45. Choose the Correct translation .     [ Govt. Jobs Exam - 2016 ]
মানবজাতি এখন সংকটাপন্ন
a) Mankind are at a stake now
b) Mankind are at dangers now
c) Mankind is at stake now .
d) Man are at stake now.
ans: c

45. Choose the Correct translation . Do not cry down your enemy.
ক. শত্রু মায়া কান্নায় ভুলে যেও না
খ. শত্রুকে খাটো করে দেখ না
গ. শত্রুর সাথে মেলামেশা কর না
ঘ. শত্রু থেকে দূরে থাক
উত্তর: খ

47. তাঁর বাড়ি যশোর । - বাক্যটির ইংরেজি অনুবাদ কোনটি?      [ Teacher's Exam - 2006 ]
a)His House is in Jessore
b)He Lives in Jessore
c)He Hails from Jessore
d) His home is Jessore
ans: c

48. Choose the Correct translation .সকাল থেকে গুড়ি গুড়ি বৃষ্টি হচ্ছে।
a) It is raining in torrents
b)It has been drizzling since morning
c)It has been raining from morning
d)It is drizzling since morning.
উত্তর: b

49. Select the answer of the word 'Stagflagation'
a) Controlled prices
b)economic slow down
c)a disintegrating government
d)Cultural dullness
ans: b

50. A Book Containing information on all subjects
a) Dictionary
b)Appendix
c)Informatics
d)Encyclopedia
ans: d

51. One Who is neither Intelligent nor dull
a)Commoner
b) Mediocre
c)Tolerable
d)Diligent
ans: b

52. Corpus means
a) a dead body
b) a collection of written texts
c) red or white cells in blood
d)one of the technical branches of an army
ans: b

53. A lexicographer is person who writes
a) Novels
b)Dictionaries
c)Graphs
d) Medical books
ans: b

54. The poet and novelist _________ come.
a. have
b. has
c.were
d.was
Ans: has

55. I will carry an umbrella in case
a. it will rain
b. it would rain
c.  it rains
d. it rained
Ans:  it rains

56. “ May you be happy in life” what type of sentence?
a. imperative
b. Optative
c. Assertive
d. Exclamatory
Ans:  Optative

57. কোনটি Reflexive Pronoun?    [ Govt. Jobs Exam - 2016 ]
a. He
b. Each
c. Myself
d. Who
Ans: Myself

58. ___ is it difficult ___dispose ___ waste?
a. Where, to, for
b. Where, for, such
c. Why, with, in
d. Why, to , of
Ans: d

59. ‘Out of out’ means?   [ Others Jobs Exam - 2016 ] 
a.Not at all
b.Brave
c.Thoroughly
d.Wholeheartedly
Ans: c


60. He died ___ his country.   [ Others Jobs Exam - 2017 ] 
a.By
b.On
c.Of
d.for
Ans: d



কিছু Common Topics আছে যেগুলো নিয়ে পরীক্ষার হলে বেশ Confussion হয় । তাই এই টপিক গুলো পরিষ্কার ভাবে পড়ে নিবেন -  

** Omission of prepositions- কোথায় Preposition এর ব্যাবহার হয় না সেটা জানা জরুরি
এখানে দেখুন - Click here 

** যেকোনো চাকরির পরীক্ষায় দেখবেন should এর ব্যবহার থাকেই -
should এর ব্যবহার - Click Here!

** Conditional Sentence অনেকেই আছে Conditional এর কাজ জানে না -
Conditional এর ব্যবহার - Click Here !

** ইংরেজি শুদ্ধ বানাব দিলে সেটাতেও অনেকেই ভুল করে থাকে -
Best Spelling Mistakes - Click Here!

Previous Model Test - 05 

Close

Post a Comment

Use Comment Box ! Write your thinking about this post and share with audience.

Previous Post Next Post

Sponsord

Sponsord