Saturday , October 1 2022

Primary Teachers Exam English Suggestion – 500 MCQ

 Correct spelling বিগত প্রাইমারী পরীক্ষায় যেগুলো এসেছিল।
1. Achievement (2018,2013,2012,2010)
2. Accelerate (2018,12, 14)
3. Assessment(2010,14)
4. Adulteration (2018,09,13)
5. Acquiescence (2013)
6. Acclamation (2013)
7. Accessible (2005,10,11,13)
8. Agreeable (2012)
9. Agriculture (2012)
10. Ascertain (2012)
11) Accession (2011)
12) Acquaintance (2010)
13) Assignment (2010)
14) Alleviation (2010)
15) Absorb (2010)
16) Accommodation (2007)
17) Bouquet (2006,09,10,15)
18) Bureaucrat (2012,13,15)
19) Brochure (2012)
20) Believable. (2010)
21) Barrier (2010)
22) Belligerent (2009)
23) Committee (2010,15)
24) Catastrophe (09,13,14)
25) Conqueror (09,1314)
26) Collaboration (06,10,11,12 13)
27) Connoisseur (09,13)
28). Commission (08,11,12,13)
29) Contiguous (08,12)
30) Commemorate (2012)
31) Commentary (06, 07,11)
32). Conscientious (2010)
33) Ceiling (2010)
34). Constellation (08,10)
35). Chrysanthemum (2009)
36) Conspicuous (2008)
37) Conquer (2002)
38) Counsil (1990)
39) Diarrhoea (2001,2018)
40) Dysentery (06,08,10,11,14)
41) Exaggerate (2014)
42) Embarrassment (2012,13)
43) Exhilaration ( 2008,10,13)
44) Encyclopedia/ Encyclopaedia (2009,11,13)
45) Efflorescence (2008,13)
46) Explanation (2012)
47) Elementary (2010)
48) Exemplary (2009,10)
49) Education (1997)
50) Foreigner (2009,10)
51) Grievance (2008,09,10,12,13)
52) Forfeit (2008,09)
53) Guillotine (2013)
54) Grammatic (2011)
55) Humorous (2018,2013,2012)
56)Heterogeneous (06,09,13)
57) Incandescent.( 2009,13)
58) Indispensable (2011)
59) Jewellery (2010,12,13)
60) Kaleidoscope (2009,13)
61) Lieutenant (06)
62)Misspell (2013)
63) Missionary (09,13)
64). Moustache/mustache ( 2009,13)
65)Psychology (09,11,12)
66) Magnanimous (2010)
67) Occasion (08,09,10,11)
68) Possession (10,12)
69) passenger (2010)
70) professional (2010)
71) personnel ( 2007)
72) Sovereignty (2016)
73) Supersede -(2015)
74) Secretariat (2014)
75) Surveillance (09,13)
76) Sabotage (2013)
77) Satellite (09,10)
78)Sedentary (2012)

Most Important MCQ For Primary Teachers Exam

01. while he __________ along the road a snake bit him ?
Ans: was walking
02. Nobel price is considered the highest honour ________can be achieved in various field.
Ans: That
03. Emperor Akbar— was a son of Humayun .
Ans: a great leader

04. The right expression for ‘Am I not’ is—
– aren’t I ?
05. ‘Neglect’ এর সমার্থক শব্দ কোনটি ?
Ans:  Carelessness

06. I cut myself, here “myself” is an-
Ans: Reflexive pronoun
07. I wish if I ______ a cricketer.
Ans: were
08.shakespeare is known mostly for his _____
Ans: Drama
09. I will give you a map of the new town in case you …………. lost.
Ans: get

10. ‘Hard and fast’—- Phrase টি অর্থ কি ?
Ans:  Fixed 
11. ‘White Elephant’ phrase টির অর্থ কি ?
Ans:  Very costly possession
12. Drive the nail into the table. এখানে ‘nail’ শব্দটি কোন ধরনের noun ?
Ans:  material
13. Still water run deep. এখানে still শব্দটি ?
Ans:  Adjective
14. Akbar still works in the office. এখানে ‘still’ শব্দটি –
Ans:   Adverb
15. He did not profit _____ experience. বাক্যটির শূণ্যস্থানে বসবে—-
Ans:  by 
16. He despaired ______ success শূণ্যস্থানে বসবে—-
Ans:  of

16.Why……. angry with me yesterday?
Ans: were you
17. This contrat will be confirmed ………………..­.. December?
Ans: on
18. ………………..­. is a good exercise.
Ans: Walking
19. I shall look …. the matter.
Ans: into

20.Our teacher makes us ………………. very hard.
Ans: work

Most Important MCQ For Primary Teachers Exam

01. We insist on ………………. leaving the room.
your
02. my situation was like out of the frying pan …. the fire.
Ans: into
03. I would have lent you my notes if you ………….. me.
Ans: had asked

04. No sooner had we started out for Dhaka ……………… it started to rain.
Ans: then
05. Many scientists are still hoping …………… life on another planet.
Ans: to find
06. She is so afraid of the dark that she can’t sleep ……………. there is a light on outside her room.
Ans: unless
07. ‘Sea’ শব্দটির Adjective হচ্ছে—
Ans: marine
08. He is devoid ……….. commonsense.
Ans: of

09. Climate is a ……………. of the environment.
Ans: state
78. He talked as if he _______ everything.
Ans: had known
10. what type of noun is “kindness”?
Ans: abstract

11.The boy wonders ……….. in the streets.’ বাক্যের শূন্যস্থানে সঠিক Preposition কি হবে?
Ans:  at.
12. What is the antonym of ‘Expel’?
Ans:  Admit.
13. What is the synonym of ‘Remember’?
Ans:  Recollect.
14. What is the antonym of the word ‘Somber’?
Ans:  Bright.
15. What is the meaning of the word ‘Nascent’?
Ans:  Beginning.
16. He talks as if he _____ mad
Ans:  were

17. ‘Do not shut the door’ বাক্যটির passive form কি হবে?
Ans:  Let not the door be shut
18. He is devoid ______ commonsense.
Ans:  of
19. What is the synonym of ‘ impediment’?
Ans:  barrier
20. The price of rice is up. সঠিক বাংলা অনুবাদ —
Ans:  চালের বাজার ঊধ্বমূখী

Most Important MCQ For Primary Teachers Exam

1. Maiden speech means—-
Ans:  first speech
2. You would success if you ____ again.
Ans:  tried
3. The boys speak English _____
Ans:  fluently

4. The word ‘paranoid’ is connected with——
Ans:  psychology
5. I prepare my lesson _____ than you.
Ans:  more carefully
6. To meet trouble half-way phrase টির অর্থ কি?
Ans:  to be puzzled
7. Adjective of the word ‘Float’ is—–
Ans:  floating

8. Abstract noun of the word ‘obey’ is—–
Ans:  obedience
9. ‘Prison’ শব্দটির verb—–
Ans:  Imprison
10. At last the beast in him got ____ upperhand. বাক্যের শূন্যস্থানে বসবে—-
Ans:  the

11.The Antonym of ‘Ruthless’
– kind
12. ‘Swan Song’ means—
– last work
13. ‘Out and out’ means—
– thoroughly
14. I shall compensate you _____ the loss
– for
15. ‘Afraid’ is a/an—-
– adjective
16. My brother has no appetite____food
– for
17. He and I ___ well
– are
18. The adjective of the word ‘Truth’ is—-
– true
19. One of my _____ a lawyer
– friends is

20. Slow and steady ___ the race
– wins
21. He is committed _____ working sincerely for this country.
– to
22. Everyone should respect ____ teachers.
– his
23. T. S. Eliot is a ____ poet.
– modern
24. English is ____ in many countries.
– spoken
25. The antonym of ‘punishment’ —-
– reward

26. He is famous all ____ the world.
– over
27. Mr. Rashid was rich ____ he was not a happy man.
– but
28. He is lazy. He never does ____ work.
– any
29. The noun is ‘able’ is—-
– ability
30. The adjective of the word ‘laugh’ is____
– laughable

31. I’ve got _________ go ________ a job interview _____ Saturday next.
Ans:  to, to, on

32. Having been acquitted on all charge, he can now hold his head_________?
Ans:  up
33. It is high time we ___________ ready or we may miss the train.
Ans:  got

34. The Ambassador walked slowly________ the room ________ The queen.
Ans:  along, behind
35. The idiomatic phrase ‘cash cow’ means:
Ans:  a source of steady profit
36. The word ‘indigent’ is synonymous with the word
Ans:  destitute
37. The word ‘acrimonious’ is the antonym of
Ans:  hostile

40. What is the verb of thr word ‘play’?
Ans:  play
41. If I _____ you, I would never do it.
Ans: were

About learnvaly

learnvaly

Check Also

Primary Teachers Exam Seat Plan 2022

পরীক্ষার কেন্দ্র জানতে অফিসিয়াল ওয়েবসাইটে নিয়মিত আপডেট দেখুন । যেকোনো সময় পরীক্ষার কেন্দ্র তালিকা ও …

One comment

  1. MD Hamim

Leave a Reply

Your email address will not be published.